• Κατηγορίες

 • Ενημερωθείτε πρώτοι για τις υπηρεσίες, νέα και δράσεις της εταιρίας μας.
  *We promise not to spam!

 • Η επιτακτική ανάγκη του Cloud για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας σε έναν συνδεδεμένο κόσμο

  Post Image

  Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η ραχοκοκαλιά κάθε επιτυχημένης επιχείρησης έγκειται στην ικανότητά της να διατηρεί αδιάλειπτες τις λειτουργίες της ανεξαρτήτως συνθηκών. Καθώς οι εταιρίες βασίζονται πιο πολύ από ποτέ σε ψηφιακές υποδομές, το cloud αναδεικνύεται ολοένα και πιο πολύ σε κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη πραγματικά απρόσκοπτης επιχειρηματικής λειτουργίας. Η επένδυση σε σύγχρονες και δυναμικές λύσεις cloud όχι μόνο διασφαλίζει την ανθεκτικότητα των εταιριών, αλλά και τις τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

  Η εξέλιξη της επιχειρησιακής συνέχειας

  Παραδοσιακά, τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας (Business Continuity Plans ή BCP) βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις on-premise υποδομές και manual διαδικασίες από τις ομάδες ΙΤ. Τα datacenters των επιχειρήσεων, συχνά γεωγραφικά διασκορπισμένα, απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις σε υλικό, συντήρηση και προσωπικό. Οι περιορισμοί αυτών των συστημάτων έγιναν εμφανείς με την σαρωτική αύξηση των απειλών στον κυβερνοχώρο, των φυσικών καταστροφών και την ανάγκη για ταχεία επεκτασιμότητα.

  Cloud Computing: “The Game Changer”

  Το cloud έχει ωφελήσει τα μέγιστα στην επιχειρησιακή συνέχεια, προσφέροντας λύσεις που είναι εγγενώς ευέλικτες, επεκτάσιμες και σταθερές. Με την καθιέρωση των υπηρεσιών cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να επιτύχουν τη εξασφάλιση της λειτουργίας τους και την πιθανή ανάκαμψη από καταστροφές με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα.

  Το τοπίο των παρόχων cloud

  Το σημερινό τοπίο των παρόχων cloud είναι στην ουσία διχοτομημένο μεταξύ των πολύ μεγάλων και global hyperscalers και τον πιο μικρών σε κλίμακα, τοπικών και ευέλικτων παρόχων.

  Hyperscalers: Πρόκειται για τους γίγαντες της βιομηχανίας του cloud, συμπεριλαμβανομένων των Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure και Google Cloud Platform (GCP). Οι hyperscalers προσφέρουν τεράστια διαθεσιμότητα πόρων, παγκόσμια εμβέλεια και μια μεγάλη σουίτα υπηρεσιών. Η κλίμακα τους πολλές φορές τους δίνει τη δυνατότητα να κατευθύνουν τεχνολογικές εξελίξεις και υπηρεσίες. Αρκετές φορές όμως μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη αναφορικά με την αμεσότητα και την ποιότητα της υποστήριξης τους, την περίπλοκη και για πολλές χώρες ακριβή τιμολογιακή πολιτική τους και τον σχεδιασμό των υπηρεσιών τους για αγορές χωρών με πολύ μεγάλα εταιρικά σχήματα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

  Μικρότεροι πάροχοι cloud: Από την άλλη πλευρά, οι μικρότεροι και πιο τοπικοί πάροχοι cloud προσφέρουν μια πιο προσαρμοσμένη στην εκάστοτε τοπική αγορά προσέγγιση. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, την αμεσότητα, την εξατομικευμένη υποστήριξη και την αξιοπιστία. Συχνά διαθέτουν βαθιά γνώση της τοπικής αγοράς και μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες και όχι μόνο γενικές ανάγκες.

  Παράγοντες επιλογής παρόχων cloud

  Η επιλογή μεταξύ ενός hyperscaler και ενός μικρότερου παρόχου cloud εξαρτάται από διάφορους σημαντικούς παράγοντες, καθένας από τους οποίους επηρεάζει την τελική απόφαση με βάση συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

  Σα Dataways, έχοντας εμπειρία από πολλαπλά έργα σε όλους του μεγάλους παρόχους αλλά και στο δικό μας Cyano Cloud, παραθέτουμε μια λεπτομερή εξέταση των παραγόντων αυτών για το πως οι διαχειριστές IT μπορούν να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή:

  Επεκτασιμότητα και ευελιξία

  Hyperscalers: Προσφέρουν μεγάλη ικανότητα επεκτασιμότητας, ικανή να διαχειρίζεται εκτεταμένους και παγκόσμιους φόρτους εργασίας. Ιδανικές για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με παρουσία σε πολλαπλά σημεία στον κόσμο και με έντονα απρόβλεπτες ή ταχέως αυξανόμενες – πολύ μεγάλες απαιτήσεις πόρων.

  Μικρότεροι πάροχοι: Αν και είναι μικρότεροι σε κλίμακα από τους hyperscalers προσφέρουν πολύ ανταγωνιστική επεκτασιμότητα σχεδόν για το μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων της χώρας ή της περιοχής δράσης τους (π.χ. το Cyano Cloud είναι σε θέση να διαθέσει πολλές χιλιάδες CPUs και πολλαπλά PBs storage σε τελικούς πελάτες). Η αμεσότητα και η ευελιξία των τοπικών παρόχων cloud είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από τους hyperscalers, επιτρέποντας τελικές λύσεις απόλυτα προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες κάθε φορά εταιρικές ανάγκες.

  Απόδοση κόστους & τιμολόγηση

  Hyperscalers: Οι τιμές τους μπορούν να είναι ανταγωνιστικές κυρίως όμως για μεγάλους όγκους. Ωστόσο, το αρχικό προβλεπόμενο κόστος των υπηρεσιών τους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με πρόσθετες υπηρεσίες υποστήριξης καθώς και χρεώσεις που προκύπτουν από την κίνηση των δεδομένων μιας εταιρίας (data egress fees).

  Μικρότεροι πάροχοι: Ανάλογα πάντα με τον πάροχο, προσφέρουν ανταγωνιστικά και πιο διαφανή μοντέλα τιμολόγησης, χωρίς κρυφά κόστη και με χαμηλότερα ή μηδενικά data egress fees. Τις περισσότερες φορές οι μικρότεροι πάροχοι είναι πιο αποδοτικοί για επιχειρήσεις που θέλουν απόλυτο έλεγχο των οικονομικών τους και την μέγιστη απόδοση της τεχνολογικής τους επένδυσης.

  Ασφάλεια και συμμόρφωση

  Hyperscalers: Παρέχουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και συμμορφώνονται με παγκόσμια κανονιστικά πρότυπα. Κατάλληλοι για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλές δικαιοδοσίες παγκοσμίως και απαιτούν αυστηρή συμμόρφωση σε συγκεκριμένα πρότυπα. Πολλές φορές όμως το σύνθετο πεδίο των κανονισμών αναλόγως την γεωγραφική περιοχή, ήπειρο κ.ο.κ. φέρει δυσκολία στην ταυτόχρονη συμμόρφωση με αυτούς σε τοπικό επίπεδο (ISO, κτλ.). Επιπλέον datacenters που βρίσκονται εκτός συγκεκριμένης επικράτειας (π.χ. εκτός Ευρώπης) μπορεί να φέρουν περιπλοκότητα, δυσχέρεια και αυξημένα κόστη σε πιθανές αλλαγές κανονισμών, αλλά και σε περίπτωση κάποιας νομικής αμφισβήτησης δημιουργώντας κινδύνους για τις επιχειρήσεις.

  Μικρότεροι πάροχοι: Αναλόγως και εδώ τον πάροχο και τον σχεδιασμό της εκάστοτε υποδομής του, είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ασφάλεια. Ξεχωρίζουν για την τοπική κανονιστική τους συμμόρφωση και προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη για την πλοήγηση στους τοπικούς νόμους και πρότυπα (π.χ. το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο). Η κανονιστική τεχνογνωσία τους για τη γεωγραφία δράσης τους μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για επιχειρήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες ανάγκες συμμόρφωσης.

  Ανάκαμψη από καταστροφές και επιχειρησιακή συνέχεια

  Hyperscalers: Παρέχουν πολλαπλές επιλογές ανάκαμψης από καταστροφές με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και redundancies σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατάλληλοι για επιχειρήσεις που χρειάζονται ολοκληρωμένες στρατηγικές DR σε πολλαπλές τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

  Μικρότεροι πάροχοι: Προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις ανάκαμψης από καταστροφές με κατά κανόνα ταχύτερη και πιο εξατομικευμένη υποστήριξη. Η γεωγραφική τους εγγύτητά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερους χρόνους ανάκαμψης και αποτελεσματικότερες στο σύνολο τοπικές λύσεις.

  Υποστήριξη πελατών και αμεσότητα

  Hyperscalers: Παρέχονται επιλογές και πακέτα υποστήριξης με επιπλέον κόστος, αλλά ενδέχεται να μην έχουν εξατομικευμένη προσοχή λόγω της τεράστιας πελατειακής τους βάσης.

  Μικρότεροι πάροχοι: Παρέχουν αποκλειστική, άμεση υποστήριξη με εξατομικευμένη διαχείριση πελάτη. Η εγγύτητά τους και η κατανόηση των τοπικών επιχειρηματικών περιβαλλόντων έχουν ως αποτέλεσμα πιο ευέλικτες και προσαρμοσμένες υπηρεσίες.

  Συνοψίζοντας:

  Για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις: Εάν χρειάζεστε παγκόσμια εμβέλεια και έναν πολύ μεγάλο αριθμό πόρων ένας hyperscaler μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Η υποδομή τους μπορεί να χειριστεί απρόσκοπτα πολύπλοκες, πολύ μεγάλης κλίμακας λειτουργίες.

  Για μικρές, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις: Ένας μικρότερος πάροχος μπορεί να προσφέρει πολύ καλύτερη ισορροπία κόστους, εξατομικευμένης εξυπηρέτησης και τεχνογνωσίας. Η ικανότητά τους να παρέχουν προσαρμοσμένες λύσεις και άμεση υποστήριξη μπορεί να είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας και την ικανοποίηση συγκεκριμένων εταιρικών αναγκών.

  Πραγματικά παραδείγματα επιχειρησιακής συνέχειας με τη βοήθεια του Cloud

  Case Study: Η ανθεκτική ανάκαμψη της Maersk από το NotPetya

  Το 2017, ο παγκόσμιος ναυτιλιακός γίγαντας Maersk επλήγη από το πολύ γνωστό πλέον ransomware NotPetya, το οποίο πάγωσε πάρα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητές. Η επίθεση κρυπτογράφησε κρίσιμα δεδομένα και επηρέασε τα on-premises data centers στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, επηρεάζοντας την ίδια την ικανότητα της Maersk να διαχειρίζεται τα ναυτιλιακά της logistics. Ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης απαιτούσε ταχεία και αποτελεσματική ανταπόκριση για την ελαχιστοποίηση της τεχνικής και οικονομικής ζημίας, την άμεση αποκατάσταση των δεδομένων και επαναλειτουργία των data centers της αλλά και τη ζημίας στη φήμη της εταιρίας.

  Τεχνική ανάλυση: Η ναυτιλιακή εταιρεία αξιοποίησε την υπηρεσία disaster recovery του cloud παρόχου της για τις προσπάθειες επανάκαμψης. Τα βασικά στοιχεία περιλάμβαναν:

  – Αυτοματοποιημένο failover: Ο αυτοματοποιημένος μηχανισμός failover του cloud provider επέτρεψε στην εταιρεία να μεταβεί γρήγορα σε εφεδρικά συστήματα, διασφαλίζοντας ότι οι κρίσιμες εφαρμογές και τα δεδομένα της ήταν προσβάσιμα.

  – Συνεχές data replication: Το συνεχόμενο data replication εξασφάλισε ότι όλα τα συστήματα αντιγράφων ασφαλείας της εταιρείας ήταν πλήρως ενημερωμένα, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την απώλεια δεδομένων.

  – Επεκτασιμότητα και ευελιξία: Ο cloud provider προσέφερε την απαραίτητη και άμεση επεκτασιμότητα των υποδομών της εταιρίας για να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις εκτεταμένες ανάγκες της που προέκυψαν σε δεδομένα και εφαρμογές. Mε αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται στην πράξη το πλεονέκτημα του cloud στο να διαχειρίζεται την ανάκαμψη από καταστροφές μεγάλης κλίμακας.

  Συμπέρασμα:

  Η ταχεία ανάκαμψη της Maersk ανέδειξε τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού σχεδίου ανάκαμψης από καταστροφές και πως το cloud συνδράμει στην αποτελεσματική πραγματοποίηση αυτού. Το περιστατικό αυτό υπογράμμισε επίσης πώς η αξιοποίηση τεχνολογιών και υπηρεσιών cloud μπορεί να μετατρέψει ένα δυσμενές συμβάν από δυνητικά καταστροφικό σε διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο, διασφαλίζοντας τόσο τo business continuity της εταιρίας όσο και την κερδοφορία και τη φήμη της.

  Τεχνικά πλεονεκτήματα cloud based business continuity λύσεων

  1. Ελαστικότητα και δυναμική υποδομών

  Οι υπηρεσίες cloud επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να κατανέμουν δυναμικά τους πόρους τους με βάση τη χρήση αυτών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση απροσδόκητων αυξήσεων στη χρήση των πόρων αυτών, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι επιχειρηματικές εφαρμογές παραμένουν αποδοτικές σε περιόδους αιχμής.

  2. Αυτοματοποιημένη αποκατάσταση από καταστροφές

  Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες Disaster Recovery αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων Business Continuity Plans (BCPs). Οι σύγχρονες υπηρεσίες DRaaS προσφέρουν χαρακτηριστικά όπως αυτοματοποιημένο failover και failback, continuous replication, όπως και αυστηρό καθορισμό των Recovery Points (RPO) και του χρόνου ανάκαμψης (RTO). Οι δυνατότητες αυτές διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ανακάμψουν από πιθανές καταστροφές ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά, ελαχιστοποιώντας την απώλεια δεδομένων και τον χρόνο διακοπής λειτουργίας.

  3. Υψηλά επίπεδα ασφάλειας και κανονιστική συμμόρφωση

  Με την ασφάλεια να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα και μέριμνα για κάθε τελικό πελάτη, οι πάροχοι cloud έχουν ενσωματώσει στις υπηρεσίες τους προηγμένη κρυπτογράφηση, έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και τακτικούς ελέγχους ασφαλείας για τη μέγιστη προστασία των δεδομένων. Επιπλέον, είναι επιτακτική πλέον και η συμμόρφωση με κατά μέρους ρυθμιστικά πρότυπα, όπως ο GDPR για την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ότι οι τελικοί πελάτες ανταποκρίνονται πλήρως στις υποχρεώσεις συμμόρφωσης.

  4. Δυνατότητες υβριδικού νέφους

  Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με υβριδικά περιβάλλοντα cloud (hybrid cloud), συνδυάζοντας on-premise υποδομές με public cloud πόρους. Πολλοί cloud providers πλέον, μέσω των hybrid cloud λύσεων τους παρέχουν απρόσκοπτη ενσωμάτωση και συνεργασία με τις on-premise υποδομές του πελάτη τους, επιτρέποντας τους να αξιοποιούν τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους.

  Γιατί τα ΙΤ τμήματα θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο Cloud Business Continuity

  Για τα ΙΤ τμήματα απανταχού η μετάβαση σε cloud based υπηρεσίες business continuity δεν είναι απλά ένα trend της εποχής αλλά επιτακτική ανάγκη. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους:

  • Μεγιστοποίηση της οικονομικής επένδυσης: Μειώνοντας την ανάγκη για φυσική υποδομή και την ανάλογη συντήρηση της, οι λύσεις cloud συνδράμουν στη μείωση της συνολικής τεχνολογικής δαπάνης για μια εταιρία. Επιπλέον, το μοντέλο pay-as-you-go εξασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο για τους πόρους που χρησιμοποιούν, εξαλείφοντας περιττές δαπάνες.
  • Ευελιξία και καινοτομία: Οι πλατφόρμες cloud επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα καινοτομίας σε μια εταιρία. Οι ομάδες πληροφορικής μπορούν να πειραματιστούν με νέες τεχνολογίες και αυξομειούμενες κλιμακώσεις πόρων χωρίς τους περιορισμούς του φυσικού εξοπλισμού.
  • Υψηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία: Ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό των cloud υπηρεσιών είναι ότι είναι χτισμένες στον πυρήνα τους με πολλαπλά redundancies, προσφέροντας πολύ μεγάλο επίπεδο διαθεσιμότητας. Τα datacenter των παρόχων cloud είναι σχεδιασμένα να ανταπεξέρχονται σε πολλαπλά καταστροφικά συμβάντα ή αστοχίες, διασφαλίζοντας έτσι ότι η υποδομή και οι εφαρμογές κάθε τελικού πελάτη παραμένουν πάντα προσβάσιμες.

  Συμπέρασμα

  Σε έναν ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων να είναι συνεχής και επιταχυνόμενος, η επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική συνέχεια μέσω προηγμένων λύσεων cloud είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ.

  Το Cyano Cloud – Η απάντηση για τις Ελληνικές εταιρίες

  Σε αντίθεση με γενικές λύσεις που προσφέρονται από παγκόσμιους cloud providers και που θα πρέπει μια εταιρία στην Ελλάδα να προσαρμοστεί με αυτές, το Cyano Cloud έχει σχεδιαστεί με βαθιά κατανόηση του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αναγκών του. Από την δυναμική των υπηρεσιών, την εγγυημένα υψηλή απόδοση, τις απαιτήσεις συμμόρφωσης έως και την πάντα άμεση και προσωποποιημένη υποστήριξη, το Cyano Cloud είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.

  Το Cyano Cloud είναι το περιβάλλον cloud υπηρεσιών που σχεδίασε και υλοποίησε το τμήμα έρευνας και καινοτομίας της Dataways, πρωτοπόρο στις cloud υπηρεσίες στην Ελλάδα, πάνω από 14 χρόνια. Η υποδομή  -Infrastructure (που αποτελείτε από τους υπολογιστικούς πόρους – compute, το σύστημα αποθήκευσης – storage) και το δίκτυο – network) του Cyano Cloud είναι όχι μόνο εφάμιλλη σε απόδοση και αξιοπιστία με τους μεγάλους hyperscalers αλλά και πλήρως προσαρμοσμένο στα μέτρα της ελληνικής αγοράς, συνδυάζοντας με τον βέλτιστο τρόπο την οικονομία με την ποιότητα.

  Ο νέος, καινοτόμος σχεδιασμός του Cyano Cloud του πρόσφατου κύκλου αναβάθμισης του, αποτέλεσμα της εμπειρίας και τεχνογνωσίας 25 σχεδόν ετών της εταιρίας μας σε υποδομές IT, αποτελεί πρωτιά σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτοντας νέα δεδομένα για την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την ταχύτητα και απόδοση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  Αυτό όμως που πραγματικά ξεχωρίζει το Cyano Cloud είναι η αξία που μπορεί να προσφέρει σε μια επιχείρηση και συγκεκριμένα:

  • Προσαρμοσμένο πλήρως για την αγορά της Ελλάδος
  • Διάφανη και προσιτή τιμολογιακή πολιτική
  • Προσωποποιημένη υποστήριξη και εξυπηρέτηση
  • Κορυφαία ευελιξία και δυναμική

  Το Cyano Cloud αποτελεί ένα πολυβραβευμένο, state-of-the-art περιβάλλον cloud υπηρεσιών, έτοιμο να ανταπεξέλθει σε κάθε απαίτηση μιας σύγχρονης επιχείρησης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της Dataways να προσφέρει στον τελικό πελάτη, ποιοτικές υπηρεσίες cloud, θέλοντας να είναι ταυτόχρονα ένας από τους πιο σημαντικούς εναλλακτικούς παρόχους υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα.

  Είτε θέλετε να εξετάσουμε λύσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρηση σας, τόσο σε Azure, AWS, GCP, όσο και στο νέο Cyano Cloud,  , επικοινωνήστε εδώ με την ομάδα μηχανικών μας σήμερα.

  Close menu